Orthomoleculaire leer & oermens hand in hand

orthomoleculair voedingscoach Breda

februari 14, 2022

Misschien heb je het al voorbij zien komen op mijn website, de orthomoleculaire leer. Als orthomoleculair voedingscoach in Breda gebruik ik de kennis van deze leer in de voedingsconsulten. Maar wat houdt het nu precies in? En wat heeft de oermens er nu weer mee te maken?

Definitie orthomoleculair
Om te beginnen pakken we het woord ‘orthomoleculair’ er even bij. Het komt van het Griekse woord ‘orthos’ wat ‘goed’ of ‘juist’ betekent. Moleculair is afgeleid van ‘molecuul’ wat de kleinst functionerende eenheid binnen de biochemie is. De geniale geest Linus Pauling was ergens in 1900 de eerste die kwam met therapieën waarbij hooggedoseerde vitaminen werden uitgeschreven. Hij noemde deze therapie de ‘orthomoleculaire therapie’. Natuurlijk kwam deze therapie niet zomaar aanwaaien. De grondslag hiervan ligt al in de 17e eeuw toen Antoni van Leeuwenhoek met zijn eigen gemaakte microscoop veel onderzoek deed naar de structuur en vorm van de cel.

 In het kort: de orthomoleculaire geneeskunde gaat dus over gezondheid op celniveau.

 Werkwijze orthomoleculaire geneeskunde
Omdat de orthomoleculaire geneeskunde kijkt naar gezondheid op celniveau en de celstatus van geen één persoon hetzelfde is, betekent dat dus ook dat wij er van uitgaan dat ieder individu een andere aanpak nodig heeft. We kijken naar de oorzaak van de fysieke en mentale klachten. Waarom doet het lichaam niet (meer) wat het zou moeten doen?

In je lichaam bevinden zich ontelbaar veel cellen die je allemaal nodig hebt om alle ontelbare functies van het lichaam uit te kunnen voeren. Om de taken uit te kunnen voeren hebben cellen voedingsstoffen nodig zoals eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, water etc. Dus stel, jij eet amper groente, dan komt je lichaam heel wat vitaminen tekort om bepaalde functies uit te kunnen voeren. Je kan je voorstellen dat daar klachten van komen..

We kunnen dus stellen dat de meeste ziekten en klachten komen door een voedingsstoffen tekort. Wat gaan we dan dus doen? Juist, de goede benodigde voedingsstoffen innemen zodat je lichaam de functies weer op kan pakken en kan herstellen. Dan hebben we de oorzaak te pakken en verdwijnen de klachten pas echt.

Na een consult zal jij dus altijd weggaan met voedings-, leefstijl- en waar nodig suppletie adviezen. We gaan klachten tackelen en bouwen aan een duurzame gezondheid die voortaan preventief werkt op ziektes.

De oermens
In de orthomoleculaire leer volgen we het voorbeeld van de oermens. Sinds de oertijd zijn wij fysiologisch nog amper ontwikkeld. Dat duurt namelijk eeuwen.. Helaas voor ons lichaam heeft de wereld zich wel extreem snel ontwikkeld. Zo snel dat wij dat bij lange na niet kunnen bijbenen.

Als je bedenkt dat wij dus nog het fysiologisch gestel van de oermens hebben en als je je even de leefwijze van een oermens inbeeldt, lijkt onze moderne leefstijl daar nog op?

Absoluut niet. We zijn ver verwijderd van hoe wij als mens (nog) horen te leven. Maar daar kunnen we wel wat aan doen hoor!

Leefwijze oermens
Het dieet van de oermens bestond uit pure en rauwe producten als groenten, fruit, noten, pitten, zaden, knollen, kruiden, vis, vlees en paddenstoelen. Ons dieet bestaat uit knetterveel brood, zuivel, bewerkte producten als fastfood en gekke kleur-, geur- en smaakstoffen. Brood en zuivel aten we als oermens niet, dat kwam echt pas later. Ons lichaam heeft daar zelfs nog amper enzymen voor om dat af te kunnen breken. Vind je het gek dat er zo veel mensen (ook onbewust!!) met een glutenallergie of lactose intolerantie lopen?

De oermens moest ook jagen en verzamelen om überhaupt voedsel te hebben. Ze bewogen onwijs veel en waren heel de dag buiten in de helende natuur. Wat doen wij nu? Even boodschappen via een ‘handige’ app bestellen of avondeten laten bezorgen. Er zijn zo veel chronische luxeziekten op het moment die al enorm veel baat zouden hebben bij een beetje beweging en gezonder eten..

Dus ja, dat is waar de oermens om de hoek komt kijken. Laten we leren van onze harige voorouders en wat meer gaan bewegen en puurder gaan eten.

Aan de slag
Weet dat bijvoorbeeld klachten als ernstige PMS, hoge bloeddruk, extreme vermoeidheid, hooikoorts, somberheid, 4 uurs- dipjes en ieder virusje meepakken prima te verhelpen zijn! Dus ben je net als ik razend enthousiast geworden van deze leer en wil je met mij aan de slag om je klachten te tackelen? Bekijk dan hier mijn aanbod. Je bent super welkom in mijn orthomoleculaire voedingspraktijk in Breda. Samen gaan we op pad om de juiste voeding voor jouw lichaam en geest te zoeken!

Liefs,
Jolissa

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *