Tips voor hooikoorts

Hooikoorts tips in Breda

mei 18, 2022

Het seizoen is weer gestart. Je pikt ze er zo uit, de mensen die last hebben van hooikoorts. Niezen, traanogen, snotteren, vermoeidheid.. Allemaal vervelende klachten die gelukkig zijn op te lossen met het aanpassen van je voedingspatroon. In deze blog vindt je wat handige tips om je alvast op weg te helpen. 

Immuunsysteem te veel aan
Hooikoorts is eigenlijk een overdreven reactie van je immuunsysteem op iets super normaals als pollen. Maar waardoor komt die reactie dan? Het komt doordat de lichaamseigen stof histamine vrijkomt. Het immuunsysteem checkt alles wat je lichaam binnen komt. Als het immuunsysteem het idee heeft dat het aangevallen wordt door een mogelijk gevaar voor je lichaam, komt histamine om de hoek kijken. Ieder persoon heeft een histamine tolerantie grens. Op het moment dat er te veel histamine wordt vrijgezet en je immuunsysteem dus overactief is, ontstaan er diverse allergische reacties waarvan hooikoorts er één kan zijn. Gelukkig kunnen we zelf heel goed voor ons immuunsysteem en onze gezondheid zorgen om allergische reacties te beperken. We beginnen met de darmen. 

Darmen en hooikoorts 
Je darmen bepalen voor meer dan 80% je afweer tegen bacteriën, virussen en andere rare dingen. Virussen en bacteriën moeten bij een gezond lichaam behoorlijk hun best doen om überhaupt al binnen te komen. Hiervoor geldt dat goed werkende darmen dus gelijk staat aan een sterk immuunsysteem. 

Onder andere je huid, neus en darmen zorgen namelijk voor de eerste afweer van virussen en bacteriën. Helaas is deze afweer bij hooikoorts al zo aangetast dat pollen er direct doorheen komen. Dit betekent dat je darmgezondheid hier al niet goed meer is. Maar hoe krijgen we de darmen sterk? 

Darmflora

Iedereen heeft een darmflora. Je darmflora zijn alle bacteriën in jouw darmen, zowel goede als slechte. De goede bacteriën heb je nodig voor een goed immuunsysteem, maar ook voor een soepele ontlasting.

Slechte bacteriën komen in de darmen door slechte voeding, geraffineerde suikers, alcohol en bewerkte producten. Deze bacteriën groeien ook enorm snel op suiker en zodra deze de overhand hebben, is een slechte darmflora een feit. Ook tast deze voeding je darmwand aan, waardoor de darmwand steeds minder goed slechte bacteriën en andere dingen buiten kan houden. Hierdoor komt de rotzooi in je bloed en dan gaat je immuunsysteem aan om er tegen te vechten. Hierdoor ontstaan allergische reacties als hooikoorts. 

Tips
Hier komt mijn werk als voedingsdeskundige en orthomoleculair voedingscoach in Breda om de hoek kijken. Ik geef je alvast een paar tips om je darmen te vriend te houden:

1. Eet heel veel groenten en fruit. Hier zitten veel vezels in die goed zijn voor je darmen. 

2. Vermijd suiker, bewerkte producten zoals brood en zuivel en alcoholische dranken. Dit is perfecte voeding voor slechte darmbacteriën en dat willen we niet. 

3. Drink lekker veel water, maar niet tijdens het eten. Tijdens het eten drinken verdunt je maagzuur waardoor je spijsvertering verstoord kan worden. Probeer een halfuur voor het eten en een halfuur erna te drinken.   

4. Kauw goed en aandachtig op je eten. Zo wordt het voldoende vermalen waardoor je lichaam alle voedingsstoffen op kan nemen en er geen hele stukken eten in je darmen terecht kunnen komen. Hele stukken eten gaan namelijk gisten en dat zorgt voor een wildgroei aan slechte darmbacteriën. Het advies is zelfs om 20 keer op één hap te kauwen. Succes ermee! 

5. Verminder stress. Stress heeft ook een slechte invloed op het vrij komen van histamine. 

Begeleiding bij je klachten
Het aanpassen van leefstijl en voeding kan soms nogal lastig zijn in je eentje. Natuurlijk wil ik jou hierin begeleiden! Om te kijken naar de oorzaken van jouw klachten en de disbalans in je darmen, kunnen we een EMB bloedtest in Breda doen. Uit deze resultaten kan ik precies zien waar de oorzaken liggen en deze bevindingen schrijf ik op in een uitgebreid plan van aanpak voor jou. Samen gaan we dan aan de slag om een duurzame en gezonde levensstijl te creëren die bij jou past. 

Nieuwsgierig? Bekijk mijn aanbod om te zien hoe ik jou verder kan helpen. 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *